KUNSTEXPOSITIE AUGUSTUS 2019, NXP NIJMEGEN
STUDENTEN ArtEZ BRENGEN ONS ROEMRUCHTE VERLEDEN TOT LEVEN
Het is inmiddels ruim 60 jaar geleden dat de eerste werkende geïntegreerde schakeling door Jack Kilby werd gepresenteerd en dat Philips in 1953 de eerste Semiconductorfabriek van Europa in Nijmegen startte. De chip veroverde de wereld en de chipindustrie groeide uit tot een belangrijke motor van de economie. Inmiddels is de chip niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.
Op het terrein van NXP in Nijmegen, gebouw AM, heeft NXP een klein museum dat een mooi overzicht geeft van de ‘chiphistorie’ in Nijmegen. De collectie is op aanvraag toegankelijk voor publiek.
Begin dit jaar ontstond het idee om te kijken of ons roemrijke verleden op een nieuwe manier tot leven kon worden gebracht. Vijf studenten van ArtEZ Interaction Design in Arnhem – ook wel bekend als de kunstacademie – kregen de mogelijkheid om een afstudeeropdracht bij NXP te doen en zich daarbij te laten inspireren door onze schatkamer aan historisch materiaal, zoals buizen, transistoren, geïntegreerde schakelingen, designtekeningen.
Begin dit jaar ontstond het idee om te kijken of ons roemrijke verleden op een nieuwe manier tot leven kon worden gebracht. Vijf studenten van ArtEZ Interaction Design in Arnhem – ook wel bekend als de kunstacademie – kregen de mogelijkheid om een afstudeeropdracht bij NXP te doen en zich daarbij te laten inspireren door onze schatkamer aan historisch materiaal, zoals buizen, transistoren, geïntegreerde schakelingen, designtekeningen, oude design manuals (ontwerphandboeken), geheugens en natuurlijk silicium als basismateriaal van elke chip. En dat is meer dan gelukt, het heeft onze verwachtingen overtroffen!

ZODANIG DAT WE ER GRAAG EEN EXPOSITIE AAN WIJDEN:
Van 27 tot en met 29 augustus kunt u hun kunstwerken bewonderen in het Atrium in FD. En uiteraard zijn de studenten aanwezig om hun werk te demonstreren, vragen te beantwoorden en laten ze zien welke voorwerpen uit ons museum voor hun de inspiratiebron waren.
Tussen 12:00 en 14:00 uur is er vrije inloop. Indien u met uw afdeling een tour wilt boeken dan kan dat op woensdag en donderdag tussen 10:00 en 12:00 uur
…………………………………………………
HIERONDER EEN KORTE OMSCHRIJVING VAN DE VIJF AFSTUDEERPROJECTEN.

FLORIAN VAN ZANDWIJK – Vision Processor: EN471 (Machine Learning)
Florian heeft onderzocht wat de gevolgen kunnen zijn als we machines/camera’s leren om gezichten/situaties te herkennen en te beoordelen en wat de (ethische) te herkennen en te beoordelen en wat de (ethische) dilemma’s zijn die zo kunnen ontstaan. Hij laat dit zien aan de hand van het gele hesje dat tot een jaar geleden vooral symbool stond voor autoriteit of veiligheid maar sinds de protesten van de gele hesjes in Frankrijk een hele andere culturele betekenis heeft gekregen. De vraag is hoe vertel je dat aan een machine/camera?
QUINTIE BESSELS Chip als architectuur
Quintie heeft zich laten inspireren door de prachtige en complexe architectuur van een chip. Ze laat met haar werk een abstract object tot leven komen, waarbij de immensiteit en details uitvergroot worden zodat een persoon die onbekend is met chips de complexiteit kan begrijpen. Het kinetisch object zorgt met zijn omvang dat bezoekers een interactie aangaan met hoe ze de ruimte beleven: De complexiteit van chips is zodanig uitvergroot dat de uiterlijke vorm van een chip een ervaring op zichzelf wordt.


IBO IBELINGS – Samenwerking tussen de mens en de machine
Ibo viel vooral op hoe fysiek het werk vroeger was om een chip te kunnen maken en onderzocht de (veranderende) verhouding tussen mens en machine. In zijn werk laat hij het fysieke van het ontwerpen van chips weer terugkomen en belicht hij tegelijk ook de rol van machines . Hiervoor heeft hij een zelf meerdere pen-plotters gebouwd die ieder als functie hebben om zelf chips te kunnen tekenen. Deze pen-plotters kunnen autonoom een deel van een chip plotten. De mens moet alleen nog het proces regisseren en zorgen dat de plotters op de juiste plek hun werk kunnen doen.
EVA VAN BOXTEL – Chips en virtual reality
Eva heeft de vormen, processen en visuele aspecten van chips bestudeerd en daarvan de schoonheid in detail weten te visualiseren door middel van een virtual reality ervaring. Vanuit het kwartszand – de basis voor elke chip – kan de bezoeker in de wondere wereld van het maakproces van de computerchip stappen.


BRAM DE GROOT – maakt geheugen weer tastbaar
Tegenwoordig is ‘geheugen’ een abstract begrip en heeft men het over gigabytes, megabytes, terabytes. Ooit was het computergeheugen iets fysieks, een raamwerk van 64 bytes dat je kon programmeren/veranderen. Bram heeft dit ‘eerste’ computergeheugen (ringkerngeheugen) op schaal nagebouwd en verbonden de huidige NFC technologie. Nu kun je met een NFC pas het geheugen ‘bewerken’ en meer te weten komen over de basisbeginselen van een computergeheugen. Zijn werk is een echt monument geworden om ambacht en fysieke waarde van geheugen te symboliseren.