Home

Museum gaat verhuizen en opent haar poorten weer in Q2 2023. Nieuwe adres wordt: Nijmegen Ambachtsweg 2, achterom bij EKI (bij oude papier fabriek)

Chips, microchips, vrijwel iedereen heeft ze, maar bijna niemand heeft ze ooit gezien.
Het Novio Experience Museum (NEM) geeft een overzicht van de ontstaansgeschiedenis van microchips, wat ze doen, hoe ze eruit zien en hoe ze gemaakt worden. Het museum is gevestigd op het NXP terrein in Nijmegen.

Omdat het museum in Nijmegen is gevestigd ligt daarom de focus van deze website vooral op de semiconductors industrie in Nijmegen. Het museum bestaat al sinds het najaar 2008 getuige het artikel in de Gelderlander bij de opening. Sinds maart 2010 is het museum een officiƫle stichting.

In deze website vind je de volgende onderwerpen:
HISTORIE de ontwikkeling van de semiconductor industrie in het Nijmeegse van 1953 tot nu.
ACTIVITEITEN een overzicht en agenda van al onze activiteiten, exposities en de activiteiten ter promotie van de semiconductor techniek in algemene zin.
TECHNIEK geeft weer hoe microchips worden gemaakt.
TOEPASSINGEN bevat het museum een collectie van opengewerkte apparaten, in historisch perspectief, waarin chips en hun voorlopers zijn gebruikt.
COLLECTIE bevat een overzicht van het in het museum zijnde materiaal die de ontwikkeling van transistoren, diodes en microchips tentoon stelt. Verder wordt ook het productieproces in beeld gebracht.
OVER ONS contact gegevens voor bezoek, voor het aanvragen voor een expositie of technische ondersteuning.